Dertdeva Teyze

Dertdeva Teyze

17 Kasım 2014 Pazartesi

ARKASI YARIN -1-

HAYATIN GERÇEĞİ; İNSAN

(Not: Görsel internetten alıntıdır)
          Anlamak ve anlaşılmak ne zor bir olgudur.
İnsan, yaşamı boyunca öğrendiği deneyimler ve bilgiler doğrultusun da yoğrulur. İnsanın bilgeliği veya cahilliği, aldığı kültürlere bağlıdır. Kültürler dedim çünkü bana göre birkaç çeşittir.
   Aileden gelen, Kültür.
   Toplumda ki sosyal yaşamdan gelen, kültür.
   Okullar da alınan eğitim ile gelen, kültür.
Bu üç kültür de birbirinden kıymetli ve önemlidir. Birinin eksikliğini diğerleri ile kapayamayız. Her birinin insana kattığı değer başkadır. Bu kültürlerin varlığı insana erdemlik, iyilik ve güven verir.
          Aileden gelen kültür ile insan önce kendine saygı duymayı öğrenir. Sonra etrafındakilere saygılı davranmayı öğrenir. İnsanın asaletli oluşu buradan gelir.Yani aileden.
          Toplumda ki sosyal yaşamın getirdiği kültür ile insan bulunduğu ortamlar da hoşgörülü olmayı öğrenir. Bu da insanın yaşadığı toplumda barışçıl, pozitif, iyi niyetli ve yardımsever olmasını sağlar. Bunlar toplumu toplum yapan, temel taşlar değil midir? İnsanların var olduğu ortamlar da aranan şahıs yapar.
          Kişinin, okullar da aldığı eğitim ile edindiği kültür,
tarihe dayanır. Tarih bilgisi insanı geleceğe yönlendirir. Geçmişini bilen, geleceğini de iyi kurgular. Ufkunu açar ve özgür olmasını sağlar. Bu nedenledir ki bu kültürümüzün eksikliği bizi cahil yapar. Saflığımızdan, iyi niyetimizden faydalanmalarına sebep olur. Çok kırılır, çok incinir, mutsuz oluruz. Başka cahil insanların elinde mundar olmamak için, kendimizi yetiştirmeli, okumalı ve öğrenmek daha çok öğrenmek için çabalamalıyız. Çabalamalıyız ki, hayatı daha sağlam ve kuvvetli yaşayalım. 
          İnsan bilmediklerinden dolayı çabuk kanar ve bilmediklerinden dolayı korkar.
          Bu yazımı sonuna dek bırakmadan okumuşsanız eğer, neden bunları yazdığımı merak ediyorsunuzdur?  
Hemen cevap vereyim:
Sosyal ortamlar da ki farklı karakterlerde ve kültürlerde ki insanların yanlış anlamalarını, coşkularını, kaynaşmalarını yazıp sizlerle paylaşacağım. Sonradan ev hanımlığını öğrenmiş bendeniz ev gezmelerinde ki anıları, arkası yarın tadında sizlerle paylaşmak üzere. 
          Sevgiyle kalın. 
- Dertdeva Teyze -

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder